Kopřiva je jeden z největších darů naší přirody. Kdyby lidé vyzkoušeli její sílu, přestali by ji brát jako nežádoucí plevel našich zahrad.
Čestné místo má obzvlášť v jarní očistě organismu.
Čerstvá kopřiva je plná důležitých minerálů, vitamínů a aminokyselin. Má vysoký obsah chlorofylu, vlákniny, železa, vápníku, hořčíku, draslíku, křemíku, fosforu, vitamínu C, B2, B6, K, flavonoidů, karotenoidů, serotoninu, histaminu, organických kyselin (mravenčí, glycerolová, glykolová aj.), tříslovin a acetylcholinu.
Nejběžnější a nejznámější způsob janího čištění je pití kopřivového čaje. Jeho chuť však není pro každého. Jednou z možností jak si konzumaci kopřiv zpříjemnit je třeba kopřivový džus s ananasem.
I ananas nám dává mnoho benefitů. Ananasy jsou zdrojem vitaminu C, vitaminu B6, B1, B2, manganu, mědi. To nejlepší na nich však je mimořádně vysoký obsah skupiny trávicích enzymů, které se souhrnně označují jako bromelin.
Tak proč nespojit obě superpotraviny dohromady?
Recept na kopřivový džus s ananasem
Ingredience: hrst kopřiv, ananas, voda
Postup: Hrst jarních kopřiv rozmixujeme s půlliterm vody, přes sítko přecedíme do džbánu. Ananas oloupeme a rozmixujeme také s vodou. Ananas necedíme, rovnou smícháme se zelenou tekutinou z kopřiv. Rozmícháme. Konzumujeme. Popíjíme v průběhu dne, v lednici nápoj vydrží i dva dny.